Wat is Sjamanisme?

Sjamanisme of sjamaan zijn is allereerst jezelf niet te serieus nemen. Ik ga altijd een beetje uit de weg van mezelf "de grote sjamaan" noemen ik kies eerder voor healer, helper of gewoon therapeut. Omdat ik vindt dat ik maar gewoon een mens ben, die toevallig wat dingetjes kan om anderen te helpen. Grappig genoeg wordt ik door anderen wel steeds vaker, sjamaan, druïde of heks genoemd. Voor mij drie verschillende termen voor het zelfde ding.

 

Wat ik doe is echter geen magie. Zeker de meer medische kant van mijn bedrijf, namelijk de hypnotherapie en coaching zijn technieken die goed bewezen kunnen worden. Waar meet apparatuur en kritisch kijkende, zeer slimme mensen, het oordeel. "Ja aantoonbaar" over hebben geveld. Waar ik keurmerken moet hebben om mijn kwaliteit aan te tonen. En ja hoor die keurmerken heb ik ook netjes.

 

Maar waar past dat sjamanisme dan in? Een vraag die ik mezelf ook lang stelde. Ik genoot een open-minded opvoeding, met twee ouders die ook sjamanistisch zijn. Voor mij was het dus altijd al heel normaal om respect te hebben voor de aarde en alles wat leeft. Ik vond het gewoon om toestemming te vragen aan de boom, voor ik er een takje vanaf haalde, om iets van te maken. Om te kunnen genezen met kruiden, en om muziek en klanken in te zetten voor verbetering van het gestel. Wat een culture shock was het voor mij toen ik er achter kwam dat niet iedereen zo opgevoed wordt.

 

Ik heb met echter niet laten afschrikken, en ben gewoon rustig door gegaan op mijn pad. Ik leerde veel bij, had verschillende leermeesters en docenten, leuke en minder leuke. Ik pikte van iedereen wat op.

Maar ik bleef altijd de drang voelen, om ook aan "gewone mensen" uit te kunnen leggen wat ik doe. Ik wilde een kort en duidelijk verhaaltje, voor als iemand vraagt "Ja maar dat sjamanisme wat is dat nou eigenlijk?" of "Maar wat doe je dan bij zo een healing?" Een hele zoektocht, waar ik mogelijk nog de rest van mijn leven mee bezig ben. Want echt goed uitleggen wat sjamanisme is, is erg lastig.

De uitleg die ik tot nu toe geef is: " Sjamanisme is in connectie zijn met alles om je heen, alles wat leeft, ooit geleefd heeft en ooit zal leven. Alles heeft een 'ziel' noem het levensenergie, deze is meetbaar als een soort elektrische current. Deze puls kun je beïnvloeden met bijvoorbeeld klank en intentie.

 

Sjamanisme is geen zweverige mumbojumbo, maar juist met je voeten in de klei. Sjamanen streven er naar om de connectie met alles om zich heen zo veel mogelijk in balans te houden. Een ziek mens, dier of plant geeft disbalans, dus is het noodzaak deze te helpen. Met voeten in de klei bedoel ik, dat ik expliciet niet tegen het gebruik van medicatie of reguliere zorg ben. Ik juich het toe, ik ben onderdeel van de samenleving en draag bij wat ik bij kan dragen. Sjamanisme is samen met animisme (het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder, bergen en rivieren) de oudste levensfilosofie de we kennen als mensheid. Oude sjamanen waren geen eenzame mensen op een berg. Het waren mensen als jij en ik, die naast hun werk als sjamaan gewoon boer of houtbewerker waren. Aka, met je voeten in de klei, gewoon je ding doen, maar dan met iets meer gevoel en iets meer connectie, en iets meer drang om te helpen. -

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0